Orbán Viktor új részleteket közölt a korlátozásokról: elárulta, milyen üzletek tarthatnak még nyitva, és mikorra várható lazítás

Orbán Viktor miniszterelnök március 5-én, pénteken a Kossuth rádióban természetesen legelőször a csütörtökön kihirdetett korlátozásokról beszélt.

Arra a kérdésre, hogy muszáj volt-e szigorítani, Orbán Viktor így felelt: “Nem volt más választásunk. A szakértők azt mondták, ha nem szigorítunk, akkor könnyen tragédia lehet” – hangsúlyozta a kormányfő. Majd így folytatta: “Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk”.

A korlátozások részleteiről Orbán Viktor elmondta: bölcsődék egyelőre nyitva maradnak. A tavaszi, kerti munkákhoz szükséges eszközöket árusító mezőgazdasági boltok szintén nyitva maradhatnak.

Illetve március 8-án, nőnapkor a virágboltok még nyitva maradhatnak. A következő naptól, március 9-től azonban a virágboltoknak is be kell zárniuk.

A bértámogatást most minden ágazatra kiterjesztik, akiket érint a bezárás. A szigorítások miatt bezárásra kényszerülő cégeknek egész hónapra elengedik a bérleti díjakat, megkapják az adókedvezményeket is, arra a mintára, ahogy a szállodáknál, éttermeknél történt, közölte a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a mostani, harmadik hullámban még nagyobb lesz a terhelés a kórházakon. Jelenleg több mint hatezren vannak kórházban a fertőzés miatt, de ez a szám felmehet akár 15-20 ezer főig is.

Orbán Viktor továbbá arra kérte az embereket, hogy a luxusvakációkat, a távoli egzotikus helyekre tervezett nyaralásokat halasszák el, hogy ne hozzák haza a világjárvány ottani változatait.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!