Orbán Viktor óriási minimálbér-emelést lengetett be: ez az összeg lebeg a kormányfő szeme előtt

Orbán Viktor szerda késő délelőtt a „Magyarország Újraindul!” gazdaságpolitikai csúcskonferencián több fontos témát is érintett a beszédében.

Például, hogy szeptemberig marad a mostani hitelmoratórium. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a cél továbbra is, hogy elérjük a teljes foglalkoztatottságot. A teljes foglalkoztatottság és teljes foglalkoztatás egy olyan eszköz, amely a pandémia utáni bizonytalanság ellen hat. Épp ezért garantálni kell a kormánynak, hogy több munkahely legyen, mint amennyi munkavállaló.

A minimálbért és a garantált bérminimumot is lehetne kombinálni Orbán Viktor szerint. A cél 200 ezer forintos minimálbér elérése lenne, de ha ekkora minimálbér kötelezettséget zúdítunk a vállalkozásokra, akkor azok nem fogják tudni kigazdálkodni. A magas minimálbérhez segíteni kell a kkv-kat és ez az adócsökkentés formájában tehető meg. A kormány már eddig is csökkentette az élő munkát terhelő adókat és a közeljövőben átfogó megállapodás megkötésére törekszik a minimálbér kérdésében a szakmai szervezetekkel.

Adóvisszatérítés is jöhet a keveset kereső, gyermekes családoknak: “Ha sikerül elérni idén az 5,5%-os GDP-növekedést, miközben a költségvetést 4,3%-os növekedésre terveztük, akkor a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza azt az adót január-februárban, amit befizettek a 2021-es év után. Húzzunk egy felső határt, az átlagjövedelemnél. Az átlagjövedelem szintje alatti szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adjuk vissza” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!