Orbán Viktor felsorolta, milyen témák szerepelnek majd az új Nemzeti Konzultációban:

A miniszterelnök a csütörtökön megtartott Kormányinfón tájékoztatott arról is: nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről. A nemzeti konzultáció célja, hogy egyetértési pontokat hozzanak létre a legfontosabb kérdésekben.

Azzal indokolt: minden válságkezelésnél tartottak nemzeti konzultációt, így volt ez a pénzügyi válság utáni időszakban, a migrációnál, és így lesz most is a koronavírus-járványt követően. Kitért arra is: a kormány nem ugyanazt a gazdaságot képzeli el a válság után, mint ami azelőtt volt, hanem – levonva a tanulságokat – olyan évtizedre készül, amelyet a járványok és a népvándorlás korszakának nevezünk. Ezért olyan gazdaságra lesz szükség, amely nemcsak békeidőben, hanem a járványok és a népvándorlás korszakában is képes kiegyensúlyozott, stabil, biztonságos lehetőséget nyújtani a magyaroknak.

A kormányfő szerint a konzultációban az emberek véleményét kérik majd arról, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék, azzal, hogy ennek ellentételezéseképpen adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak. Erről meg kell állapodni a gazdasági kamarával, a kereskedelmi és iparkamarával – jelezte.
Közölte azt is: szeretnének megerősítést a kormány azon javaslata tekintetében is, hogy a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett adójukat a 2022-es év során, azzal a felső határral, hogy az átlagbér adószintjéig mindenkinek visszaadják ezt az összeget, afölött pedig nem.

A konzultációban szeretnének dönteni a hitelmoratórium kérdéséről is. Jelezte: éles szakmai viták zajlanak a bankszövetség és a kormány között, hogyan alakuljon át a hitelmoratórium.
Emellett – folytatta – a konzultáción megkérdezik az embereket a klímaadóról, amit a családok tulajdonában lévő gépjárművekre és lakásokra Brüsszel szeretne kivetni. Ha ezt ellenezzük – mondta – akkor nagyon komoly nemzetközi vitába kell Magyarországnak bocsátkoznia, és ezt csak akkor szabad megtenni, hogyha biztosan tudják, hogy az emberek nagy része osztja ezt az álláspontot. Jelezte: a magyar kormány álláspontja szerint a klímacélok elérése érdekében szükséges pénzügyi terheket a klímarombolóknak kell viselniük.

Orbán Viktor közölte: szerepelni fog a konzultációban az újra napirendre kerülő, kötelező migrációs kvóta kérdése is, amit Magyarország mindig mereven ellenzett. Szerinte fel kellene függeszteni az európai migrációs befogadást legalább két évig, amíg a járványon teljes egészében túl nem jutnak.

A nemzeti konzultáció formája hasonló lesz, mint korábban: postai úton és elektronikusan is ki lehet majd tölteni.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)