Müller Cecília pontos számot mondott, hány embernél azonosították eddig a brit vírusvariánst Magyarországon

Mint mondta, “a járvány nem enged a szorításból”, az elmúlt 24 órában 77 250-re nőtt az aktív fertőzöttek, 4014-re a kórházban ápoltak és 321-re a lélegeztetőgépen lévők száma.

Emellett Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen és öt Budapest környéki településen – Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán – nőtt a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége is.

Beszámolt arról is, hogy folyamatosan vizsgálják a koronavírus mutációját is; a brit vírusvariánst 193 mintában mutatták ki itthon, brazil és dél-afrikai vírusvariációra azonban még nem bukkantak.

A brit mutáns nem okoz súlyosabb megbetegedést, de a fertőzőképessége nagyobb. A brit vírusvariánst nagyon eltérő életkorúaknál fedezték fel, a legfiatalabb hatéves, a legidősebb 94 éves volt, és mindössze nyolc ember esetében igazolódott a külföldről behurcolás lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a vírus brit mutációjánál a közösségi terjedés figyelhető meg – tette hozzá.

Müller Cecília közölte: bőven a járványküszöb alatt van az influenzafertőzöttek száma, az elmúlt héten mindössze 5100 ember fordult influenzaszerű tünettel orvoshoz, és a laboratóriumi vizsgálatok sem mutatták ki a vírust, aminek a járványügyi és higiénés szabályok – távolságtartás, maszkviselés – betartása az oka.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)