Megszólalt a Sándor-palota Novák Katalin kegyelmi döntéséről! Ezt közölték:

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője arra kérte Sulyok Tamás köztársasági elnököt, hogy hozza nyilvánosságra Novák Katalin valamennyi kegyelmi döntésének hátterét.

Megérkezett a Sándor-palota, azaz az államfő hivatalának válasza Bedő Dávid kérésére. Ezt írták:

“A köztársasági elnök a feladat- és hatásköreinek gyakorlása során az alkotmányos és jogszabályi keretek között jár el.

A hatályos jogszabályi környezetben az információs önrendelkezési joghoz fűződő alapvető alkotmányos jog tiszteletben tartása mellett az államfőnek nincs lehetősége arra, hogy az elődei kegyelmi döntéseivel kapcsolatban keletkezett adatokat nyilvánosságra hozza.

Hangsúlyozták, hogy a kegyelmi ügyekhez kapcsolódó adatok személyes adatok, a vonatkozó törvény alapján bűnügyi személyes adatok, illetve a büntetőeljárás és a büntetés-végrehajtás irataiban foglalt olyan adatok, amelyek nyilvánosságra hozatalára nincs lehetőség.”

Bedő Dávid így reagált a levélre: “Az új köztársasági elnök semmit nem tesz elődje botrányos kegyelmi döntésének felderítéséért! Sulyok Tamás a beiktatásakor pedig azt mondta, köztársasági elnökként a teljes transzparencia híve lesz.

Éppen ezért levelet küldtem az új államfőnek a beiktatása után, amiben arra kértem, hozza nyilvánosságra a Novák Katalin idejében született összes kegyelmi döntés hátterét és indoklását. Hisz az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre, ahogy joguk van tudni azt is, hány ehhez hasonló eset történt még az elmúlt időszakban.

A Sándor-palota válasza pedig most érkezett meg, amiben kijelentik, hogy erre nem fog sor kerülni, hisz Sulyok Tamásnak nincs lehetősége arra, hogy Novák Katalin döntéseit nyilvánosságra hozza.

Szerintünk pedig fontos lenne, hogy tisztázzuk a kegyelmi botrány körüli kérdéseket és végre megtudjuk, mégis miért kapott kegyelmet K. Endre, és hány hasonló eset történt még ez idő alatt. Egy transzparenciában hívő köztársasági elnök ezért dolgozna” – olvasható a bejegyzésben.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: Novák Katalin Facebook oldala)