Magyar siker Kiskunhalason: háromszor annyi lélegeztetett koronavírus fertőzöttet tudnak megmenteni ezzel az új eljárással

A kiskunhalasi járványkórház óriási eredményről számolt be a napokban. A koronavírus-fertőzés során fellépő túlzott immunreakcióra, az úgynevezett citokin-viharra nyújt gyógyírt a kiskunhalasi járványkórház saját fejlesztésű új vérmosója – tudósított az RTL Híradó.

A szakemberek olyan vérmosót állítottak össze, amivel sokkal több lélegeztetőgépre került beteget tudnak megmenteni, mint korábban.

A sikereket saját fejlesztéssel érik el: a túlzott immunválaszt okozó molekulákat gyakorlatilag kimossák a koronavírusos beteg szervezetéből. Így mentettek meg egy kismamát is, akiről kezelőorvosai úgy gondolták, már csak a tüdő és szívtranszplantáció segíthet.

„Gyakorlatilag kimossuk és levesszük a vérplazma normálison túli részét, visszahozzuk a szervezetet egy normális működésbe” – ismertette Frei Norbert, a kórház osztályvezető főorvosa. Majd így folytatta: „24 óra alatt a szervezet megnyugszik, majd utána már nem indít újabb támadást a szervei ellen, így időt tudunk hagyni a szervezetnek a gyógyulásra”.

Szepesvári Szabolcs, az intézmény igazgatója szerint az új eljárással csaknem háromszor annyi intenzív ellátásra szorult beteget tudnak megmenteni, mint korábban. Korábban tízból kilencen haltak meg a koronavírus okozta szövődményekbe az intenzív osztályon, amióta bevezették az új eljárást, már csak tízből négyen.

Itt képes tudósítást is láthatsz a rendkívüli eredményről az RTL Klub Híradójában:

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!