Kósa Lajos: “Olyan eshetőségekre is van terv, amiket az emberek nem is tudnak elképzelni” – a temetési rendbe is bele tudunk nyúlni

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottságának elnökeként tagja az Operatív Törzsnek, részt vesz annak munkájában, így testközelből meg tudja ítélni a helyzetet, ismeri az Operatív Törzs által felállított különböző forgatókönyveket.

Nemrég a Debrecen Televízió készített vele egy hosszabb interjút, ebben többek között a következőket mondta:

„A rendelkezésre álló Covid-ágyak kapacitása bőven elegendő. (…) Sem a kórházi ágyakban, sem a lélegeztetőágyakban nem értük még el a rendelkezésre álló kapacitások felét”.

Kósa Lajos azt is hangsúlyozta, hogy minden eshetőségre van vészhelyzeti forgatókönyvük: „Minden eshetőségre felkészültünk, tehát a legrosszabb eshetőségre is van válaszunk. Reméljük, hogy sose kell hozzányúlni”.

Majd így folytatta: “olyan eshetőségekre is van terv, amit az emberek nem is tudnak elképzelni.” Ennek kapcsán három példát is említett, egyrészt az orvosi eszközök biztosítását, a kórházak oxigénellátását, másrészt a temetkezést.

„Egészen odáig, hogy a temetési rendbe, ha szükséges, lehessen belenyúlni” – közölte Kósa Lajos, de több részletet nem akart elárulni: “Felkészült az ország, de hogy is mondjam, ez nem egy látványpékség, hogy élő egyenes adásban kell tárgyalni ezekről a kérdésekről.”

A magyar fejlesztésű vakcináról azt mondta, hogy Debrecen kulcsfontosságú szerepet játszik a gyártásában, de az üzemet még meg kell építeni, a remények szerint pedig 2023-ban már lesz itt vakcinagyártás. Kósa Lajos szerint le fogjuk győzni a járványt, de az vissza-vissza fog térni. Májusra minden visszaáll a régi kerékvágásba – fejezte ki reményét Kósa Lajos.

Itt meghallgathatod a Debrecen Televízió interjúját:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép forrása: MTI)