Kínai külügyminiszter: A korlátlan szankciók felborítják a nemzetközi ellátási lánc stabilitását, és…

Vang Ji kínai külügyminiszter a csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia, valamint Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésein Kína reményét fejezte ki, hogy az orosz és az ukrán felek mielőbb tűzszünetet hirdetnek.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Vang francia hivatali kollégájának elmondta:

A két fél között eddig folytatott, három tárgyalás után ugyan még mindig látványos különbségek állnak fenn.

Ám minden tárgyalással újabb problémák küszöbölhetők ki, a békébe vetett remény is egyre erősebbé válhat, és újabb lépéssel kerülhetnek közelebb a tűzszünethez.

A kínai külügyi tárca vezetője elmondta: Peking reméli, hogy a nemzetközi közösség tovább biztatja és támogatja a feleket a tárgyalások folytatásában, és ezekhez megfelelő környezetet és feltételeket teremt.

A miniszter ismét aláhúzta: Kína ellenzi az egyoldalú szankciókat.

Úgy vélekedett, a “korlátlan szankciók” felborítják a nemzetközi ellátási lánc stabilitását, és az élelmiszer- és energiaválság felerősödéséhez vezetnek, amely minden ország lakóinak árt.

Vang ezért minden felet nyugalomra intett, és a feszültségek enyhítésére tett, hathatós lépéseket sürgetett.

A francia külügyminiszter a közlemény szerint arról beszélt, hogy az ukrajnai konfliktus nem csupán Európa biztonságára, hanem a világrendre és a világpiacra is negatív hatást fejt ki.

Le Drian egyetértett Vanggal abban, hogy lépéseket kell tenni a humanitárius válság elkerülése, valamint a problémák diplomáciai rendezése érdekében.

A kínai külügyminiszter olasz hivatali kollégájával történt egyeztetésekor pedig . a kínai külügyi közlemény szerint – a fentieken kívül hangsúlyozta:

Kína sajnálatosnak tartja, hogy az ukrajnai helyzet a jelenlegi állapotig fajult.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI, kiemelt kép: Reuters)