Kína elnöke kemény szavakkal üzent Bidennek: “Ne játsszon a tűzzel, mert…”

Kína területi egysége és szuverenitása védelmét hangoztatta a kínai légierő egyik szóvivője egy vasárnap rendezett légi parádén.

Sen Dzsin-ke az állami médiában leszögezte: a parádén olyan harci repülőgépeket is bemutatnak, amelyek “képesek körbevenni anyaországunk drága szigetét”.

Kiemelte: a légierőnek mind az eltökéltsége, mind a szükséges kapacitása megvan ahhoz, hogy megvédje Kína területi egységét.

Jóllehet Tajvan 1949 óta saját politikai vezetéssel rendelkezik, Kína saját részének tekinti, és a sziget miatt az utóbbi hetekben nőtt a feszültség Washington és Peking között.

A héten mintegy kétórás telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, az egyeztetésen Hszi Tajvannal kapcsolatban arra figyelmeztette Bident, „ne játsszon a tűzzel”.

A beszélgetést követően Tajpej bejelentette: szorosabbra fűzi  biztonsági partnerségi viszonyát az Egyesült Államokkal. Bár Washington nem ismeri el hivatalosan a szigetet, Tajpej legnagyobb fegyverszállítója.

Mindeközben Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke vasárnap megerősítette ázsiai körútjáról szóló terveit.

Bár Pelosi korábban már azt mondta, ellátogat Tajvanra is, a hét végén tett bejelentésében Japánt, Szingapúrt, Malajziát és Dél-Koreát nevezte meg úticéljaiként.

Biden a múlt héten újságíróknak elismerte, hogy Pelosi augusztusra tervezett tajvani utazása az amerikai hadsereg tisztségviselői szerint nem volna jó ötlet.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI, kiemelt kép: AFP)