Jön a brutális felhőszakadás, az ország egész területét beborítja az eső: íme a részletek

Ma szinte az ország egész területére megérkezik az eső, és hazánk számos pontján heves esőzés és zivatarok is várhatóak. Íme az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése:

“Nyugat, északnyugat felől több hullámban kiterjedt zivatartevékenységre kell készülni, amely napközben kelet, északkelet felé terjed. Estétől északnyugat felől csökken, illetve egyre inkább megszűnik a zivatarhajlam.

A zivatarokhoz általában nagy mennyiségű csapadék (15-35, néhol > 35 mm), erős vagy viharos széllökés (50-75, esetleg > 75 km/h) és esetleg jégeső (jégméret jellemzően < 1-2 cm) társulhat.

Elsősorban az ország keleti, délkeleti felén/harmadán csütörtökön a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok létrejöttére is van esély, ezeket a felhőszakadás mellett, károkozó szélroham (> 80-90 km/h) és nagyobb méretű jég (> 2 cm) is kísérheti.

A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár ezt meghaladó erősségű károkozó szélroham is előfordulhat. A legrosszabb forgatókönyv szerint ezeken a területeken nem kizárt a 100 km/h-t meghaladó szélroham sem az egyéb már felsorolt kísérőjelenségek mellett, így ezekre a területekre a piros riasztás is indokolt lehet.”

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás és kiemelt kép: Országos Meteorológiai Szolgálat)