Irgalmatlan drágulás jöhet a boltokban az árSTOP után: ez vár rád augusztustól

Mi is beszámoltunk róla, hogy a kormány döntése értelmében augusztus 1-től megszűnik az élelmiszerárSTOP.

Július 31-e után azonban a jogszabályok a kötelező akciózást 15 százalékra emelik és kiterjesztik azokra a termékekre is, amelyek eddig az élelmiszerárstop alá estek.

A kormány az infláció mérsékelt emelkedésére számít növelheti az ársapkák feloldása után, ám az agrárközgazdász szerint azonban augusztus elejétől durván megdrágulhat néhány termék.

Raskó György agrárközgazdász úgy véli, akár harmadával többe kerülhet az étolaj, a sertés és a csirkemell az árstop kivezetése után, ugyanis a beszerzési ár ennyivel meghaladja a másfél éve befagyasztott eladási árakat a nagy diszkontoknál.

A tojás valószínűleg kimarad az áremelkedésből, mivel a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly. Raskó György becslése szerint az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré viszont akár a harmadával drágulhat, ha a boltok nem árazzák le az ársapkák kivezetése után – számol be a napi.hu.

“Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog.

Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt” – fogalmazott Raskó György.

Mivel a kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, ezért a falvakban még nagyobb áremelkedést okozhat majd az árstop kivezetése.

A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet – ismertette a közgazdász.

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: MTI)