Időjárási szempontból kettészakad az ország a pünkösdi hosszú hétvégén: mutatjuk, hol milyen idő várható

Sajnos nem lesz igazán szép, napos idő a pünkösdi hosszú hétvégén, sőt, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében több a rossz elem, mint a jó. Csak délen, délkeleten lesz kellemes idő szombaton és vasárnap.

“Szombaton szakadozott frontfelhőzet lesz felettünk, emiatt többnyire erősen vagy közepesen felhős időre van kilátás. Elszórtan, legkisebb eséllyel a délkeleti, keleti megyékben számíthatunk kisebb esőre, záporesőre. Késő estétől erősödhet a csapadékintenzitás. A délnyugati szelet sokfelé kísérhetik erős, északkeleten akár viharos lökések, majd napközben a szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és fokozatosan veszít erejéből. A csúcshőmérséklet az ország nagyobb részén 16 és 20 fok között valószínű, de a déli és a keleti megyékben 20 és 24 fok közé is felmelegedhet a levegő.

Vasárnap a nap első felében inkább erősen felhős, borult idő lesz a jellemző, délen, délkeleten lehet szakadozottabb, vékonyabb a felhőzet, többfelé várható eső, zápor. A délutáni óráktól egyre többfelé csökken a felhőzet, főleg az északi, északkeleti megyékben valószínű elszórtan, majd estétől nagy eséllyel mindenütt megszűnik a csapadék. A szél északnyugatira, nyugatira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul. Délután általában 15, 20, a délkeleti országrészben 21, 24 fokot olvashatnak le a hőmérőkről.

Hétfőn északkeleten többórás, másutt néhány órás napsütést követően délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Késő délután, este főleg a déli megyékben lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. A Dunántúlon és az Északi-középhegységben többfelé, másutt csak helyenként valószínű eső, zápor. Főként a Dunántúlon estétől kialakulhat zivatar is. A délkeleti szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon néhol megerősödik. A minimum-hőmérséklet 4, 11, a maximum 18, 26 fok között várható, nyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.”

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, kiemelt kép: Getty Images)