Hoppá! Megérkezett Moszkvába a kínai elnök! Hangsúlyozta, hogy “a két ország szilárdan kiáll a…”

Háromnapos állami látogatásra Oroszországba érkezett hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök.

Az elnöki repülőgép a vnukovói repülőtér kormányzati szektorában szállt le. Pártfőtitkári és államfői újraválasztása után Hszi első külföldi útja Moszkvába vezetett.

Hétfőre időzítve Vlagyimir Putyin orosz elnök a Zsenmin Zsipao kínai pártlapban, Hszi Csin-ping pedig a Rosszijszkaja Gazeta orosz kormányzati újságban jelentetett meg cikket a két ország kapcsolatairól.

A két elnök pozitív utalásokat tett kettőjük korábbi több mint negyven személyes találkozójára.

Hszi hangsúlyozta, hogy a két ország szilárdan kiáll a nemzetközi jogon alapuló világrend mellett.

A többpólusú világrend, a gazdasági globalizáció és a nemzetközi kapcsolatok demokratizálódása visszafordíthatatlan tendencia.

Putyin bírálta a kollektív Nyugatot, amiért egyre kétségbeesettebben ragaszkodik archaikus normákhoz, megfoghatatlan dominanciájához.

Megköszönte Kínának, hogy kiegyensúlyozottan viszonyul az Ukrajnában zajló eseményekhez, megérti azok hátterét és valódi okait, és üdvözölte Peking nyitottságát arra, hogy konstruktív szerepet vállaljon a rendezésben.

Közben a CNN tudósítása szerint a Putyin ellen kiadott elfogatóparancs kapcsán a kínai külügy felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot hogy tartózkodjon a politikai állásfoglalásoktól és ne alkalmazzon kettős mércét.

„A Nemzetközi Büntetőbíróságnak objektív és pártatlan álláspontot kell képviselnie, tiszteletben kell tartania az államfő joghatósági mentességét a nemzetközi joggal összhangban.

Feladatait és jogkörét a törvények alapján körültekintően kell gyakorolnia, jóhiszeműen kell értelmeznie és alkalmaznia  a nemzetközi jogot, továbbá kerülnie kell a politizálást és a kettős mércét” – hangsúlyozta Wang Wenbin, a kínai kormány külügyminisztériumának szóvivője.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)