Havi 180 ezer Ft-ot kaphatsz albérletre! Mutatjuk, mik a feltételek:

Albérlet- és útiköltség-hozzájárulást, továbbá bértámogatást kaphatnak a fiatalok, hogy zökkenőmentesebben induljon a karrierjük – derül ki egy friss hírből.

Áprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 csatorna kedd reggeli adásában.

200 milliárd forintos keretösszegből támogatják a pályakezdő fiatalokat, akik az Ifjúsági Garancia Plusz program keretében részesülhetnek bértámogatásban, albérleti és útiköltség-hozzájárulásban – közölte az MTI.

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három lábra – bértámogatás, albérleti és útiköltség hozzájárulás – épül – mondta. Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól.

Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a program keretében a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak – ismertette az államtitkár.

Európai uniós forrásokat felhasználó programjával a kormány 4, illetve 6 hónapig a munkabér 50 százalékát is átvállalja a munkáltatótól, ami egy pályakezdő elhelyezkedését nagyban elősegítheti.

Emellett, ha a fiatal lakóhelye 60 kilométernél távolabb van a munkahelyétől, akkor a minimálbér 70 százalékáig, de legfeljebb 180 ezer forintig albérlet-támogatás is igényelhető.

Ez egy nagyon fontos érv a program mellett, ugyanis az emelkedő albérletárak jelentős költségeket emésztenek fel a pályakezdők jövedelméből.

A támogatás harmadik része az útiköltséget célozza. 60 kilométeres távolságon belül 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség-támogatást biztosítanak.

A 200 milliárd forintos program 2024 és 2029 között várhatóan 84 ezer fiatal munkába állását segítheti elő.

A tervek szerint a jövőben az Ifjúsági Garancia Pluszhoz hasonló összetételű program indul a 30 év felettiek támogatására is – olvasható az MTI tudósításában.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!