Gyorshajtók, figyelem! Durván jó traffipaxok leselkednek ezután a szabálytalankodókra: ezt lehet tudni róluk

A rendőrök által a pontos mérések miatt közkedvelt Fáma lézeres mérőeszközök harmadik generációját a kétezres évek közepén kezdték használni, ám mostanra jelentős részük elhasználódott.

A rendőrség úgy döntött, hogy a selejtezés helyett felújítják az eszközök jelentős részét és decemberre el is készült az első tesztpéldány.

Január végéig összesen 11 készülék menekült meg az enyészettől, melyek a sikeres hitelesítés után visszakerültek a kapitányságokhoz – írja a Kreszvaltozas.hu.

A készülékek mérni tudják a szemből érkező és az elhaladó járművek sebességét is álló, illetve – a GPS-moduljuknak köszönhetően – mozgó állapotban is.

Nagyon messzire, akár 1800 méterre is ellátnak, és mozgóképet is képesek rögzíteni a memóriakártyára.

Így a sebességmérésen túl egyéb szabálytalanságok dokumentálására is képesek: tilos jelzésen való áthaladás, záróvonal átlépése.

Amiért a kezelői szeretik, mert messzebbre látnak, könnyű a kezelésük és gyors az adatfeldolgozásuk. Amiért a „hivatásos” gyorshajtók nem szeretik, hogy a nagy mérési távolság miatt nehéz kiszúrni őket, mozgó járműbe szerelve még nehezebb.

Továbbá a fejlett, elméletileg lézerelvű eszközök észlelésére is képes radardetektorok nem, vagy esetlegesen képesek felismerni

Nagyobb az esély az észlelésre konvojba haladáskor, vagy ellenirányú forgalom esetén – írja a portál.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!