Gulyás szombaton bejelentette: részben megszűnik az üzemanyagár-stop, ők már nem tankolhatnak kedvezményesen

Tegnap a sajtóban is megjelent, hogy a MOL vezérigazgatója elmondta, karbantartás miatt leállítják a százhalombattai finomítót – mondta Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli kormányinfón.

A magyar felhasználás 100%-át adó finomító tehát leállt, aminek a hossza nehezen becsülhető meg – közölte a miniszter.

Mi is beszámoltunk a hírről, hogy a MOL-vezér, Hernádi Zsolt szerint emiatt üzemanyaghiány léphet fel.

Hernádi Zsolt figyelmeztetését ide kattintva tudod elolvasni. Ez a közlemény azért is fontos, mert erre hivatkozva döntöttek most az üzemanyagár-stop részleges megszüntetéséről.

Az ellátás két útja az import és a stratégiai készletek elővétele. A készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, csak annyit tudunk felszabadítani, amit vissza tudunk pótolni.

A készlet egynegyedét feloldjuk, ez a Mol készleteivel együtt a hazai igények egy részének kielégítésére elegendő. A többit importból kell fedezni – hangsúlyozta Gulyás.

A kormány a MOL javaslatára arról döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent.

Másoknak nem jár a 480-as benzin, vagyis a 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú géprjáművek, és a nem természetes személy által üzemben tartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni az üzemanyagért.

Hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet, amelyben egészen benne lesz, kik jogosultak a kedvezményre.

Gulyás kiemelte, hogy a szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy a kőolaj-szállítás ellátás folyamatos legyen.

Úgy döntöttek, hogy a stratégiai készlet körülbelül egynegyedét feloldják, ez a MOL-nál meglévő készletekkel együtt a hazai igények egy részére elég csak a többit importból kell fedezni.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!