Gulyás Gergely: jön a védettséget igazoló okmány. A miniszter elmondta, kik kaphatják meg, 3 csoportot emelt ki:

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a február 11-i, csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy a második hullámot ugyan sikerült megfékezni, ám az adatok nem mutatnak további csökkenést.

A brit vírusmutáns, ami már Magyarországon is jelen van, jóval fertőzőbb, ezért esetleg emelkedésnek is indulhat majd a fertőzöttek száma hazánkban is.

A tegnapi ülésén a kormány döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt fog kiadni. Az okmányt három csoport kaphatja meg:

Azok, akik már a második oltást is megkapták, az ő esetükben a második oltás beadásának időpontja az okmány érvényességének a kezdete

Azok, akik felépültek a koronavírusból. Itt az érvényesség kezdete, az a nap, amikor a beteg a kórházat elhagyta, illetve, ha nem részesült kórházi kezelésben, akkor a betegség után az első negatív teszt kiállításának a napja, illetve, ha valakinek csak egy pozitív tesztje volt, ott ezt követően a 10. nap az érvényesség kezdete.

Ez a két csoport az okmányt térítésmentesen fogja megkapni.

Sokan vannak olyanok, akiknél semmilyen tünettel nem járt a vírus: ha ők laborban tudják igazolni, hogy a szervezetük antitesteket termel, tehát átestek a fertőzésen, akkor ők – térítés ellenében – megkaphatják az igazolást. Az ő esetükben 4 hónap lesz az okmány érvényessége.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy ez a védettséget igazoló okmány milyen joghatásokkal, milyen előnyökkel jár majd, ezt a későbbiekben fogják meghatározni.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla!