Fontos félreértés tisztázódott a lejárt forgalmikkal kapcsolatban: erről jobb, ha mindenki tud

Fontos félreértés került végre tisztázásra a gépjárművek veszélyhelyzet idején lejárt forgalmi engedélyével kapcsolatban.

“A veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. Ebbe beletartozik a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi ideje” – olvasható a D.A.S. – Jogvédelmi Biztosító közleményében.

A lejárt forgalmikat a hagyományos módon érvényes okiratokkal egyenértékűnek kell tekinteni Magyarországon belül, így a biztosító nem tagadhatja meg a kifizetést, ha az egyébként jogos lenne.

A jármű műszaki állapota azonban független az okmányoktól, vagyis a közlekedésre alkalmatlan, vagy a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető járművel közlekedni nem megengedett. Ezért teljesen függetlenül attól, hogy van-e érvényes forgalmi engedélye a járműnek, a biztosító érvényesítheti az általa kifizetett összeget az üzembentartóval szemben, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta. Ez tehát nem az okmányoktól függ, hanem a jármű tényleges műszaki állapotától.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!