Felolvasták Varga Judit vallomását: „Nem tudom, hogy mire gondoltam akkor, amikor azt mondtam, hogy…”

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a Varga Judit volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fürcht Pál főügyész elmondta: az eljárás Magyar Péter, Varga Judit volt férje két, 2024 februárjában született bejegyzésére alapozott feljelentés nyomán indult, amely egy magánszemélytől érkezett.

Az ügyben Magyar Péter mellett tanúként hallgatták ki többek között Varga Juditot, Rogán Antalt és Gulyás Gergely minisztert is, akik egybehangzóan azt állították: nincs tudomásuk arról, hogy korrupciós bűncselekmény kapcsán valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna, amit elmulasztott – ismertette a főügyész.

Fürcht Pál tájékoztatása szerint nem volt olyan hivatalos személy, aki a Schadl-Völner ügyben indult büntetőeljárás elindulása előtt tudott volna korrupciós cselekményről. E tekintetben bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozást – jelezte.

A főügyész a Schadl-Völner-ügy nyomozati irataiból való feltételezett kihúzások kapcsán hangsúlyozta: az ügyiratokat senki sem manipulálta, az ügyészség minden büntetőjogilag releváns adatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően értékelt. A megállapított tények szerint a hangfelvételen Varga Judit pletykákat osztott meg férjével – magyarázta a főügyész, aki „képtelenségnek”, illetve „szürreálisnak” nevezte, hogy az anyagból bármit is kihúztak.

A sajtótájékoztatón felolvasták Varga Judit volt igazságügyi miniszter vonatkozó kijelentéseit is, amik a kihallgatás során hangzottak el:

„Nem tudom, hogy mire gondoltam akkor, amikor azt mondtam, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek.

Nem értettem azt sem, hogy lehet, hogy az iratokat szétszórják a sajtónak. A férjem rendszeresen gyalázta a legfőbb ügyészt, de én mindig ráhagytam, amit vele kapcsolatban mondott. Nem tudom, hogy ebben a lelki állapotban miért mondtam” – szólt a vallomás.

A sajtótájékoztatót tartó főügyész kijelentette továbbá: a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték.

Kitért arra is, hogy a nyomozás megindulásától kezdve folyamatosan több példánya volt a nyomozati iratnak mind az ügyészségen, mind ügyészségen kívüli szereplőknél – bíróságoknál, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, a védőknél, gyanúsítottaknál. Ez a tény lehetetlenné tette a kihúzást – hangsúlyozta, a nyomozó ügyészség szerint e tekintetben sem valósult meg bűncselekmény.

Kovács Katalin, a főügyészség sajtószóvivője közölte: az eljárás során 9 tanút hallgattak meg, szakértőket vontak be és összesen mintegy 17 ezer oldalnyi iratot vizsgáltak meg.

Elmondta: a nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy Völner Pál kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, emiatt a nyomozást a nyomozó ügyészség – ebben a tekintetben – bizonyítottság hiányában szüntette meg.

Leszögezte: kizárható, hogy az ügyészség vagy a főügyész figyelmeztette Völner Pált a büntetőeljárás megindulása előtt.

Magyar Péter az alábbi reakciót tette az ügyészség sajtótájékoztatója után:

Egészen szürreális sajtótájékoztatót tart jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészség a Rogán-Völner-Schadl ügyben. Mintha az 1950-es években lennénk. Az ügyészek izzadságszagúan próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt.

Ami eddig a sajtótájékoztatón elhangzott, az részben hazugság, részben szándékos félreértelmezése a hangfelvételen elhangzottaknak és az ügy körülményeinek.

A sajtótájékoztatót követően részletesen cáfolni fogom az ügyészség állításait. Illetve mindenkinek megígérem, hogy amint nem Polt Péternek fogják hívni a legfőbb ügyészt, a vádhatóság le fogja porolni ezt az ügyet és a most ismertetett nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat is ki fogja vizsgálni.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: Varga Judit Facebook oldala)