Ezt kéri mindenkitől Müller Cecília a húsvét közeledtével: “Ezen most emberéletek múlhatnak”

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki, március 26-i sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: “heroikus a küzdelem az egészségügyi intézményekben, megfeszített a munka az oltópontokon és a háziorvosoknál”, egyre jobban fáradnak az ott dolgozók. Hozzátette: a lakosság úgy tud segíteni, ha a “megfertőződés lehetőségét is elkerüli”.

A tisztifőorvos elmondta, nemzetközi tapasztalatok és tudományos ajánlások alapján Magyarországon is megfogalmaztak egy iránymutatást a várandós nők számára, miszerint nekik a Pfizer- és a Moderna-vakcinát javasolják, de szigorúan csak egyéni mérlegelés alapján és az orvosi (nőgyógyász, háziorvos és oltóorvos) konzultáció után.

Ezzel kapcsolatban elmondta, a szóba jöhető két mRNS alapú oltás első dózisát a terhesség 12. hete után, a második dózist a szülést követően veheti fel a kismama.

Müller Cecília arról is szólt, hogy eddig 1 millió 803 ezren kapták meg valamelyik oltás első adagját, és 596 662-en a második dózist. Ez – mondta – rendkívüli teljesítmény az oltópontokon dolgozóktól és a háziorvosoktól.

Hangsúlyozta azt is, hogy a 65 év felettiek 71 százaléka kapott már védőoltást, a magyar lakosság 17,9 százaléka oltott. Ezt az arányt szeretnénk növelni annak függvényében, hogyan érkeznek a vakcinák.

A húsvéti ünnepek előtti bevásárlással kapcsolatban arra kért mindenkit, hogy még figyelmesebben és fegyelmezettebben menjen vásárolni. Lehetőség szerint bevásárlólistával, céltudatosan induljanak el vásárolni, kerüljék a zsúfolt helyeket, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és a sorban állásnál tartsák be a kötelező távolságot. Hazaérve lehetőleg már elmosva, áttörölve rakják el a megvásárolt termékeket.

Kirándulásnál lehetőség szerint kerülni kell a frekventált, mindenki által kedvelt kirándulóhelyeket, olyan terepet érdemes választani, ahol kevesebben vannak – javasolta.

Müller Cecília kiemelte, meg kell tartani a fegyelmezettségünket, mert e nélkül hatástalanná válhatnak azok a korlátozások, amelyeket eddig ki kellett bírni.

Azt kérte, hogy hétvégén is tartsuk meg fegyelmezetten a járványügyi szabályokat. Ha ezeket betartjuk, és felvesszük az oltást, akkor ezzel terhet veszünk le az egészségügyi dolgozók válláról.

“Ezen most emberéletek múlhatnak” – mondta el zárásként.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)