Ennyi volt a tavasz: durva, mi vár ránk jövő héten! A sarkvidéki hideg csak a kisebbik rossz!

Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik, a szél időnként megerősödik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet az MTI-hez is eljuttattak.

Pénteken döntően fátyolfelhős idő lesz, majd délutántól főként az ország északi felében megvastagszik a felhőzet, néhol gomolyfelhők is kialakulhatnak.

Napközben csapadék nem várható, estefelé azonban az Észak-Dunántúlon és az északi határ mentén előfordulhat kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati, délutántól a Kisalföldön már északnyugati szél élénk, a Dunántúlon sokfelé erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 25 fok között alakul.

Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délutántól nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet.

Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat, a nap második felében a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik át. A nyugatias szelet többfelé erős lökések kísérik. Hajnalban 7, 12, délután 13, 18 fok várható.

Vasárnap délelőtt általában gyengén vagy közepesen felhős időre kell számítani, később viszont nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, késő estére már túlnyomóan borult lesz az ég.

Estig csak néhol valószínű záporeső, utána viszont északon és nyugaton már több helyen előfordulhat eső, zápor. A nyugati, délnyugati szél délire, délkeletire fordul, időnként megerősödik. A minimum-hőmérséklet 1 és 8, a csúcsérték 14 és 19 fok között valószínű.

A még komolyabb lehűlés pedig hétfőn és kedden érkezik: Hétfőn jobbára borult idő lesz, majd délután nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és felhőátvonulásokra számíthatunk. Több helyen várható eső, zápor, a nap második felétől a hegyekben és északkeleten néhol havas eső, havazás is. Délutántól fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

Az északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik, a maximális széllökések a Dunántúl középső részén helyenként elérhetik a 100 km/h-t. A hőmérséklet hajnalban 4, 10, délután 7, 12 fok között alakul.

Kedden lesz a leghidegebb: Gomolyfelhő-képződés várható felhőátvonulásokkal, amelyekből helyenként előfordulhat zápor, hózápor. Az északnyugati, északi szelet sokfelé kísérik viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +2 fok között alakul, de a szélvédett részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű:

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!