Elhunyt a gyönyörű színésznő, A Guldenburgok öröksége főszereplője

Az osztrák-svájci színésznő, akit sok magyar néző A Guldenburgok öröksége című tévésorozatból ismert, nem sokkal 84. születésnapja után, szerdán hunyt el.

Christiane Hörbiger 1938-ban született Bécsben, szülei is ismert színészek voltak: Attila Hörbiger és Paula Wessely.

Hörbiger hét évtizedes színészi pályafutása alatt az osztrák közönség egyik kedvenc színésznője lett.

Ich bin der Weiße Clown (A fehér bohóc vagyok) című önéletrajzában ugyanakkor őszintén beszélt nehéz gyerekkoráról, és felidézte, hogy a második világháború végén Tirolba kellett menekülniük.

Szülei kérésére először cukrásznak tanult, csak 1955-ben döntött a színészi pálya mellett. 1959-ben a Burgtheaterben debütált a színpadon. 1967-től a zürichi Schauspielhaus társulatában játszott.

Nemzetközi ismertséget az 1980-as években A Guldenburgok öröksége című tévésorozat hozott számára, ahol Guldenburg grófnét alakította,

Ezen kívül szerepelt még a Rex felügyelő és a Derrick című sorozatokban is.

Christiane Hörbiger pályafutása alatt mintegy 130 filmben és televíziós produkcióban szerepelt. Számos díjjal ismerték el alakításait.

Többek között 2004-ben elnyerte a Bajor Televíziós Életműdíjat, megkapta az Adolf Grimme-díjat, 2018-ban pedig Arany Kamera-díjjal tüntették ki.

„Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb színésznőjét veszítette el az ország” – méltatta Alexander Van der Bellen oszták szövetségi elnök. Werner Kogler kulturális miniszter pedig azt írta a Twitteren:

„Christiane Hörbiger csodálatos, nagyszerű színésznő volt. A színpadon és a filmvásznon egyaránt inspirált, és ezért sokan csodálták és szerették.

Nyugodjon békében.

(Forrás: MTI)