Elhunyt az egyik legszebb arcú amerikai színésznő. Golden Globe-díjat is kapott!

A Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, a hatvanas-hetvenes évek egyik legszebb színésznője szerdán rövid betegséget követően, 82 éves korában halt meg – közölte menedzsere.

Raquel Welch Jo Raquel Tejada néven született 1940-ben Chicagóban. Latin származását sokáig titkolta, csak az utóbbi években kezdett büszkén mesélni gyökereiről.

Kislányként táncolni tanult, kamaszként sorra nyerte a szépségversenyeket. A középiskola után ösztöndíjjal színi tanulmányokba kezdett a San Diegó-i egyetemen és feleségül ment középiskolai szerelméhez, James Welch-hez, a négy évig tartó házasságból két gyermek született.

A formás alakú lány a helyi tévében olvasta fel az időjárás-jelentéseket, de munkája és családja miatt színésznői álmait időlegesen fel kellett adnia.

Válása után Dallasba, azután Los Angelesbe költözött, ahol modellként próbált érvényesülni, televíziós csatornák és filmstúdiók ajtaján kopogtatott.

1965-ben elnyert egy fürdőruhás főszerepet egy zenés filmben és hétéves szerződést ajánlott neki a 20th Century Fox stúdió

Első nagy sikerét a Fantasztikus utazás című sci-fiben aratta 1966-ban. Ugyanebben az évben forgatták vele az Egymillió évvel ezelőtt című filmet, amely meghozta a nagy áttörést.

Később olyan legendás hollywoodi személyiségekkel dolgozott együtt, mint James Stewart, Frank Sinatra, John Huston, illetve Burt Reynolds.

Karrierjének szakmailag legelismertebb szerepe Constance Bonacieux megformálása volt Richard Lester látványos és szellemes kalandfilmjeiben, A három testőr, avagy a királyné gyémántjai és A négy testőr, avagy a Milady bosszúja című alkotásokban, az utóbbiért 1975-ben Golden Globe-díjat kapott.

Az 1980-as évek aerobicláza idején ő is testformáló videókat dobott piacra meglehetősen nagy sikerrel, alighanem azért, mert alakja még a negyvenen túl is csodás maradt.

Paróka- és ékszerkollekciójával, bőrápolóival is tetemes bevételekre tett szert, saját parókáit ő is szívesen viselte. A MAC kozmetikai cég 2007-ben, 67 évesen választotta egyik arcának.

Nyugodjon békében.

(Forrás: MTI)