Elhunyt a világhírű, magyar, Kossuth-díjas táncművész, akinek a haláláról még a New York Times is beszámolt

Az 1930-ban született táncművész, Rab István 90 éves korában hunyt el, Amerikában, haláláról még a New York Times is beszámolt.

Mestere Nádasi Ferenc volt. 1948 és 1953 között az Operaház magántáncosa. Technikája kiváló, nagy sikereket ért el a klasszikus és a félkarakter alakításokban egyaránt. Galina Ulanova budapesti látogatásakor Nádasi továbbképzésre ajánlotta őt, de Rab ragaszkodott hozzá, hogy későbbi feleségével, Kováts Nórával együtt mehessen fél évre Moszkvába és Leningrádba. Itt Pjotr Guszev és Agrippina Vaganova segítségével „anyanyelvi szinten” sajátították el az orosz balettiskola hagyományait.

A tanfolyam végén felléphettek a Kirov Opera színpadán. 1951-ben a berlini VIT-en 2. helyet értek el, 1953 március 15-én Kossuth-díjat kaptak, majd májusban egy Kelet-Berlini turné alkalmával disszidáltak azzal az egyszerű módszerrel, hogy metróval átutaztak Nyugat-Berlinbe.

A „szabad világ”sajtójában óriási szenzációt keltett távozásuk. Sol Hurok sztármenedzser karolta fel őket. Először Nyugat-Berlinben, a Royal Petit Ballet de Paris-ban léptek föl, majd Londonban a Festival Balletben, s táncoltak a Grand Balett du Marquis de Cuevas együttesével is. Később az Amerikai Egyesült Államokba települtek át. Állandó szereplői voltak tévéműsoroknak, Hurok Bihari Együttes néven tánccsoportot szervezett köréjük, amivel végigjárták az országot.

Később feleségével közösen megnyitották balettiskolájukat. Kováts Nórával egy idő után elváltak, volt felesége 2009-ben hunyt el, 78 éves korában. Rab Istvánt 2020. augusztus 17-én, 90 éves korában érte a halál New Yorkban. Nyugodjon békében.

Ebben a videóban Rab István és Kováts Nóra együtt táncolnak: