ByeAlex: “Miért is kellene szégyellnem magamat azért, mert én nem egy gyárban dolgozom?”

Az, hogy nyáron elmaradnak a fesztiválok és nagy eséllyel nem lesz megtartva a legtöbb koncert sem, rengeteg zenészt nehéz körülmények elé állított. Legnehezebb helyzetbe mégsem a legismertebb énekesek, zenészek kerültek, hanem az a több ezer háttérben dolgozó ember, akiknek a fesztiválok, a koncertek jelentették a napi munkát, a bevételt.

Sok kommentelő azon a véleményen van, hogy ilyen helyzetben nem siránkozni kellene, hanem az iparágban dolgozó embereknek másfajta munka után kellene nézniük.

ByeAlex hosszú posztban fejtette ki a véleményét a téma kapcsán. Ezeket a gondolatokat még május 10-én írta Facebookján, de mivel a fesztivál- és koncerthelyzet azóta sem rendeződött, szavai a mai napig aktuálisak.

A bejegyzés szerintünk legfontosabb tartalmi elemeit osztjuk most meg veletek. ByeAlex többek között ezeket írja:

“Azt látom, hogy egyesek olyanokat találnak írni a kommentelők közül, hogy:

A: Jaj elmaradnak a fesztiválok, tényleg ez a legnagyobb gond?

B: Keressenek maguknak tisztességes állást és legalább megtudják milyen megdolgozni a pénzért!

“Igen, egyeseknek tényleg nagy gond az, hogy elmaradnak nem csak fesztiválok, de egyéb zenei események is. Nagyon egyszerű miért: mert nem lesz bevételük. SEMMI. A semmi az azt jelenti, hogy nulla ft. A zeneiparba nem csak maguk az előadók tartoznak bele; sőt! Ők teszik ki az iparág csekélyebb százalékát, ugyanis körülöttük (körülöttünk) számtalan további, más és más titulusban dolgozó kollégák vannak, attól az embertől kezdve, aki elvezeti az autókat, buszokat a helyszínekre, vagy akik pakolnak ki-be, világítanak, színpadot rendeznek, vizuállal ügyeskednek, hangosítanak, vagy éppen őrzik esetleg takarítják a backstage és a koncerthelyszín területét; egészen a kiadóig, a kiadón belül dolgozó számtalan sok munkatársig, a managementig; de akár azokig az emberekig is sorolgathatom a sort, akik kijönnek egy-egy eseményre, és kipakolják a kis cuccaikat pl. egy sör-bor vagy akármilyen más gasztrofeszten, vagy bárhol máshol. – írja posztjában ByeAlex.

A más munkát vállalni témakörben ez a véleménye:

“Miért nem mennek el máshová dolgozni? Miért nem végeznek tisztességes munkát?

Az most egy külön könyvet igénylő elemzés lenne, hogy egyes emberek miért gondolják azt, hogy amit mi dolgozunk az nem tisztességes munka. Én életemben nem loptam meg pénzzel senkit, nem kértem pénzt, nem élősködtem máson, tisztességesen adóztam mindig, sosem kuncsorogtam, nem álltam sehol sorban és senki segítségét sem vártam életemben. Nem nyilatkozhatok a világ összes emberéről aki ebben az iparágban dolgozik, de biztosan, nagyon magabiztosan állíthatom, hogy a körülöttem dolgozó több tucat emberről ugyanez elmondható. mindannyiunk életében egyvalami közös: a zene. Annak a szeretete, az az iránt érzett szenvedélyünk, és az, hogy mindent feltettünk egy lapra a zenéért az életünkben.”

Saját magával kapcsolatban pedig így folytatja:

“Miért is kellene szegyelnem magamat azért, mert én nem egy gyárban dolgozom? Apukám robotolt egész életében. Kemény ember volt. Kemény fizikai munkát végzett. Remélem, hogy büszke lenne ma rám, hogy én tovább mertem lépni és mertem küzdeni az álmaimért! Ráadásul, miért is kellene magamat szégyelnem hogy nem az utcán sepregetek? Elvégeztem egy egyetemet is a zenélés mellett! És ezt sok más kollégám kapcsán is elmondhatom, hogy nem semmirekellők és nem mihaszna emberek, akik egyébként csak szórakoznak egész életünkben.”

A teljes bejegyzést itt tudod végigolvasni:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép forrása: ByeAlex Facebook oldala)