Brutális fordulatra figyelmeztet az OMSZ! Vasárnaptól gyökeres változás jön az időjárásban:

Brutális fordulatra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, vasárnaptól gyökeres változás várható az időjárásban.

Így írnak minderről Facebook oldalukon: “Mediterrán ciklonok vonulnak át felettünk és okoznak kiadós esőzést. A helyzet azonban szombat késő estétől, vasárnap hajnaltól markánsabb, jobban mondva téli fordulatot vesz!

A szombat délután érkező ciklon ugyanis ahogy északkelet felé helyeződik, úgy “lerántja” a hazánktól északnyugatra felgyülemlett hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget, amely egyre jobban elárasztja a Kárpát-medencét.

A hideg levegő beáramlásával pedig az esőt szombat késő estétől, vasárnap hajnaltól egyre nagyobb területen havas eső, havazás váltja fel.

Ám ezzel párhuzamosan nyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék, így továbbra is van némi bizonytalanság abban, hogy a csapadék, illetve a hideg levegő mekkora területen lesz átfedésben, azaz mekkora területen tud legalább átmeneti hótakaró kialakulni.

A hideg levegő egyébként erős, helyenként viharos széllel érkezik, így néhol hófúvás is előfordulhat.

A bezúduló sarkvidéki levegő pedig hazánkba is meghozza a keményebb éjszakai fagyokat, de várhatóan a nappalok is 0 fok környékén alakulnak majd.

A jövő hét közepétől jelentősen megnő a valószínűségi tagok szórása, annyi viszont elmondható, hogy a korábbi napok előrejelzéseihez képest csökkent a jelentős enyhülés esélye, a csapadék valószínűsége viszont emelkedett” – olvasható az előrejelzésben.

Vasárnaptól nagy valószínűség szerint beköszönt tehát a tél és a havazás.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!