Bedurvul az időjárás, embert próbáló napok jönnek: hófúvás, ónos eső, köd, lesz itt minden, már kiadták a figyelmeztetést

Kedd kora estétől csapadék várható északnyugat felől: eleinte vegyes csapadék valószínű, sőt, ónos eső is lehet, késő este pedig egyre nagyobb területen kezd el majd el havazni – derül ki a met.hu előrejelzéséből.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat többféle figyelmeztetést is kiadott Magyarország területére 2021.01.13. szerda éjfélig:

KÖD: Késő délelőttig egyes térségekben (főként a Bakony északnyugati előterében, Somogyban, a Dunántúl északkeleti részén, Dunakanyar, főváros környékén, Nógrádban) sűrű zúzmarás ködre lehet számítani, de napközben javulnak a látási viszonyok.

HAVAZÁS, ÓNOS ESŐ: Este északnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből éjszaka általában az ország északkeleti felén-kétharmadán várható lepel-2 cm körüli hóréteg. Az északi határnál, Észak-Alföldön és Tiszántúlon viszont ennél valamivel több, Szabolcsban és Beregben, valamint a hegyekben akár 5 cm-t meghaladó réteg is kialakulhat. Szerda napközben további számottevő havazás (legfeljebb pár centi friss hó) már csak a Tiszántúlon fordulhat elő, de északkeleten hózáporokból lokálisan ennél több is hullhat. A csapadék érkezésekor este északnyugaton (Kisalföldön, Alpokalja északi felén, esetleg Veszprém egy részén) némi eséllyel gyengébb ónos eső is előfordulhat, majd ott is havazás lesz a jellemző.

HÓFÚVÁS: Szerda napközben a megerősödő, néhol viharos (~60-65 km/h) északnyugati szél a Dunántúli- és Északi-középhegységben gyenge hófúvást is okozhat.

Csütörtökön több helyen alakulhat ki havazás, hózápor. Az északnyugati szél megerősödik, főként a középső országrészben és a Dunántúlon viharossá okozódik.

A téli útviszonyokra már a rendőrség is figyelmeztet:

“A rendőrség ezúton is szeretné felhívni a járművezetők figyelmét arra, hogy a téli időszak jellemző baleseti okai a pályaelhagyással járó és a nem megfelelő követési távolság megtartásából eredő balesetek. A vezetéstechnikai hibákból hamarabb baleset származhat pl. az egymáshoz túl közeli haladás, a hirtelen gyorsítás és fékezés, az útkanyarulat nagy sebességgel való megközelítése, vagy a hirtelen és erőteljes fékezés” – olvasható a police.hu-n.

Mindenki legyen nagyon óvatos a közlekedésben az elkövetkezendő napokban!

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Kiemelt kép: MTI – Czeglédi Zsolt)