Az ukrán nagykövet üzent a magyaroknak: “Most azért harcolunk, hogy közös legyen a…”

Március 15-e alkalmából, Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete, beszédet intézett a magyar néphez, melyet a 21TV Ungvár tett közzé kedden.

A beszéd és köszöntő így szól:

„Kedves magyar barátaim! Ma március 15-e van, amikor a magyar nép arról emlékezik meg, hogyan küzdött a szabadságáért és a jövőjéért. Az országom, Ukrajna számára annak a háborúnak a 20. napja van, amelyet Oroszország indított azért, hogy megfossza a népemet a szabadságától, a jövőjétől, és az életétől is.

1848-ban a magyarok kimentek az utcákra, hogy kiharcolják Magyarország függetlenségét.

Petőfi Sándor versében a kérdésre, hogy rabok legyünk vagy szabadok, a magyar nemzet azt válaszolta: a magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk. Ma ugyanilyen választ adnak az ukránok is.

A magyar nép szabadságharcát eltiporta az orosz sereg Paszkievics tábornok vezetésével, amelyet a magyar nép letörésére I. Miklós cár küldött”. 2022 február 24 én az orosz sereg Ukrajna ellen indított háborút és ez a harc folytatódik.

Minden gondolatunkkal és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megőrizzük az országunkat és megőrizzük a nemzetünket. De eközben sem feledkezünk meg arról, hogy megemlékezzünk az önök harcának évfordulójáról. Bízunk benne, hogy önök sem feledkeznek meg rólunk!

Bízunk benne, hogy amikor ma a magyarok felnéznek a békés magyar égboltra, gondolni fognak azokra az ukránokra, akik „az oroszok által indított háború áldozatául estek és ma odaföntről néznek le ránk”.

Azokra is, akik félnek az égre nézni, mert onnan orosz bombák és rakéták hullhatnak rájuk.

Bízom benne, hogy ezen gondolatok miatt igent fognak mondani az Ukrajna feletti légtér lezárására, hogy ilyen módon megvédjék az ukrán városokat és falvakat.

Bízom benne, hogy Európa békéje érdekében Ukrajna Európától több segítséget fog kapni ahhoz, hogy megvédje magát és megvédje egész Európát.

Oroszországot rá kell kényszeríteni arra, hogy abbahagyja ukrán állampolgárok meggyilkolását.

Bízom benne, hogy segítenek abban, hogy Magyarországhoz hasonlóan más országok is igent mondanak Ukrajna gyorsított uniós előintegrációjára, mert önökhöz hasonlóan mi is a közös európai családhoz tartozunk.

Összeköt bennünket a történelem és a jelen is, most azért harcolunk, hogy közös legyen a jövőnk is egy erős, szabad és békés Európában.

A magyar szabadságharc szellemi vezére, Kossuth Lajost mondta: „Nincs ember, ki a szabadságot nem szereti, de az igazságos ember mindenkit szabadnak kíván. Az igazságtalan csak önmagát.”

Meggyőződésem, hogy a magyarok szabadságot akarnak, és szabadságot akarnak mindenkinek, így az ukránok számára is.

Érzem, hogy Magyarország és a magyar nép mellettünk áll.

Hálás vagyok Ukrajna nevében az eddigi támogatásért és segítségért, és bízom abban, hogy a továbbiakban is támogatni fogják Ukrajnát. Hiszem, hogy Ukrajna győzni fog és ehhez Magyarország is hozzá fog járulni, hiszen a mai nap erről is szól: a szabadságról, a szolidaritásról, a jövőnkről.

Köszöntöm az ünnepén a szabad, magyar népet” – zárta szavait az ukrán nagykövet.

Itt meghallgathatod az üzenetet teljes egészében:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!