Zacher Gábor nem kímélte a Varga Barnához érkező német orvosi stábot: “A pitdoktornak kutya kötelessége lett volna, hogy…”

Zacher Gábor szerint óriásit hibázott az orvosi személyzet, akik szerinte csak késlekedve mentek be a pályára a magyar-skót Európa-bajnoki-mérkőzésen, amikor Varga Barnabás megsérült a skót kapussal való ütközés után.

Zachert sokan toxikológusként ismerik, de mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, gyakran feltűnik a pálya mellett válogatott és NB I.-es meccseken, így közvetlen tapasztalata van a futballmérkőzések egészségügyi protokolljával kapcsolatban.

Az Rtl.hu-nak azt mondta, a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a játékvezető nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb.

Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van. Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el?” – kezdte Zacher.

“Abban az esetben, ami Barnabással történt, vagy ha gondolunk Eriksen esetére a legutóbbi Eb-ről, amikor összeesik valaki, akkor függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia. Mert itt a focista életéről van szó

És lehet, hogy ilyenkor negyven métert is kell rohanni, hogy odaérjünk a játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, visznek magukkal szinte mindent, amit mi egy lakásra felvinnénk a rohamkocsiból.

Ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel” – hívta fel a figyelmet.

„Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet. Ilyenkor amit bevisznek, az nem egy egyszerű félautomata defibrillátor, ami az utcán, bevásárlóközpontban van.

Ez sokkal összetettebb eszköz, rengeteg paramétert tud rögzíteni, például a véroxigén tartalmát. Ha föltesszük a kis tappancsokat, rögzíteni tudja az EKG-t, vérnyomást tud mérni.

Ilyenkor legalább húszkilós hátizsák, tizenöt kilós defibrillátor és a legalább tizenöt kilós orvosi táska van velünk. És a hordozható hordágy, a nyakrögzítő.

A felszerelésünk mindent egybevetve nagyjából hetven-nyolcvan kiló. És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja” – hangsúlyozta az orvos.

Közben kiderült, milyen állapotban van most Varga Barnabás, és milyen diagnózist közöltek vele az orvosok: ide kattintva megtudhatod.

Itt pedig láthatsz egy összefoglalót a drámai magyar-skót meccsről:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!