Rendkívüli videójában Orbán Viktor elárulta: “Egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, ezt úgy hívják, hogy…”

Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy „ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban” – figyelmeztetett Orbán Viktor belgrádi sajtótájékoztatóján a keddi rakétabecsapódásra utalva.

Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására, és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel, „békét akarunk és tűzszünetet” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte:

Kedden lengyel állampolgárok haltak meg, „és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk”.

„Ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd” – jelentette ki Orbán Viktor.

Megjegyezte, hogy Magyarország speciális helyzetben lévő ország, „mi közvetlenül két nyomás alatt vagyunk”, egyrészt a szomszédos Ukrajna felől van egy háborús nyomás, másrészt Szerbián keresztül pedig van egy migrációs nyomás.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jelen pillanatban az egyetlen komolyan vehető mennyiséget szállítani képes vezeték, amely gázt hoz Magyarországra, Szerbiából érkezik.

Korábban hosszú éveken keresztül Magyarországról érkezett a gáz Szerbiába, ami jól mutatja, hogy a két ország számíthat egymásra – közölte.

Ezt a videót szerda este tette fel a kormányfő a közösségi oldalára:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!