Orbán Viktor üzent egy durvát Amerikának: “Ha van a nyugati világban ma olyan ember, aki…”

Orbán Viktor ismét interjút adott a Kossuth rádiónak, melyet péntek reggel sugároztak.

Hamar Amerikára terelődött a szó, a kormányfő pedig megjegyezte: aggasztó, hogy az Egyesült Államok volt elnökével, Donald Trumppal szemben eljárást indítottak:

„Ha van a nyugati világban ma olyan ember, aki ezt a háborút meg tudja állítani, és békét tud teremteni”, az ő, és Magyarország érdeke az lenne, hogy az Egyesült Államok élén is egy békepárti ember álljon.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány egy nagyon nehéz helyzetben világos vállalást tett: vállalta, hogy az év végére az inflációnak egy számjegyűnek kell lennie. Ezért vezettek be számos intézkedést, van, amit még fenn kell tartani, van, amit már ki lehet engedni, és kell újabb intézkedéseket is hozni – tette hozzá.

Azt is mondta: amikor kiszámíthatatlanok a dolgok, akkor minél több stabil pontra van szükség, és az egyik ilyen stabil pont a költségvetés, de még inkább a költségvetés mögött meghúzódó kormányzati akarat.

Háborús időkben védelmi költségvetésre van szükség, olyan költségvetést kell készíteni, amely megvédi a fontos dolgokat azon túl, hogy garantálja az ország biztonságát – hangsúlyozta.

A kormányfő azt mondta: van egy köre a gazdasági intézkedéseknek, amelyek fölött Brüsszel rendelkezik, és Brüsszel úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját Magyarországnak meg kell emelnie. Lényegében arról van szó, hogy zöld, környezetvédelmi szempontokra hivatkozva drágává teszik az üzemanyagot, hogy az emberek kevesebbet fogyasszanak – mondta.

Megjegyezte: nemcsak az üzemanyagnál van ez így, hanem egy másik termékcsoportnál is, ezek a csomagolóanyagok és az üvegek, amelyeknek a nyilvántartását fel kell állítani, nyomon kell követni az útjukat, ami különféle költségekkel jár, így a hulladékfeldolgozás ára is meg fog nőni.

Azt mondta: ezek szükségtelen, életszerűtlen, rosszul időzített előírások, mert most, amikor háborús infláció van, gazdasági nehézségek vannak, megterhelni a tagállamok költségvetését rossz, brüsszeli gazdasági döntésekkel, súlyos hiba.

Miután a gazdaságot ez mind gyengíti és a háború maga is legyengíti a nemzetgazdaságokat, a kormány megpróbál új dinamikát, energiát, lendületet vinni a magyar gazdaságba, és „a Brüsszel által kikényszerített rossz döntések ellensúlyozására” is gazdaságvédelmi akciótervet készített – jelentette be Orbán Viktor.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Forrás: MTI)