Orbán Viktor szombat délután megszólalt a kegyelmi ügyről! Durva, mit mondott! Itt a videó:

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután 3-kor évértékelőt tartott a Várkert Bazárban. Beszédének kezdetén kiemelte, hogy a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul.

Mint mondta, bár helyesnek ítéli Novák Katalin köztársasági elnök lemondását, ám nagy veszteségnek tartja az államfő távozását.

A lemondás oka, hogy egy gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény leplezéséért elítélt embernek Novák Katalin elnöki kegyelmet adott – fogalmazott.

A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt.

Ezt a döntést a társadalom döntő többsége nem fogadta el, így megbillent a nemzeti egység, amelyet a köztársasági elnök nem tudott helyreállítani más módon, mint a lemondásával – reflektált az elmúlt napok eseményeire a kormányfő.

Álláspontja szerint a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy “ki nem kényszerített hibáról”.

A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem – jelentette ki.

Orbán Viktor a kegyelmi ügy kapcsán úgy fogalmazott, “az áldozatok kálváriája kötelez bennünket”, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat.

Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek – tette hozzá.

A kormányfő sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását. Azt kérte az Országgyűlés kormánypárti frakcióitól, hogy Novák Katalin köztársasági elnök távozásának napján indítsák el az új elnök megválasztásához vezető eljárást.

A beszédet itt tudod meghallgatni:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Forrás: MTI)