Orbán Viktor: “Mi folyik Itt? Kinek az érdeke ez az egész helyzet? Az amerikaiak nyernek, mi Európaiak pedig…

Tűzszünet kell és utána béketárgyalások. Ez hozná el a gazdasági békét is, mert amíg háború van, addig sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak változni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

A szankciókról szólva a magyar kormányfő kiemelte: elhibázottak! A történelem is azt mutatja, hogy tízből csak általában 2-3 szankció vált be.

Most nagyon vizsgálják a további szankciós terveket, hogy az milyen hatással lesz majd Magyarországra. Ez a hozzáállás a szankcióhoz sikeres, hiszen sikerült elérni, hogy minden olyan korlátozás alól mentesítva legyen az ország, amely rossz hatással van a magyar energetikára.

A végső megoldást a magas energiaárak ellen az jelentene, ha az EU elállna a szankcióktól. Ettől azonban még messze vagyunk, de nem esélytelen – emelte ki

A szankciókat hat havonta kell megújítani, így az EU-nak van esélye javítani rajtuk. A legközelebbi tárgyalás erről decemberben lesz.

De a szanciók jobban fájnak nekünk, mint Moszkvának, és nem vezetnek a háború végéhez – ezt már a miniszterelnök szerint más országok vezetői is egyre inkább látják.

Kérdés, hogy mi folyik itt? Kinek érdeke ez a helyzet? – Orbán Viktor meg is válaszolta mindezt:

Az amerikai gázt az orosz helyett ötször-tízszer drágábban kapjuk, mint az amerikaiak maguknak adják. Amerikai barátainktól azért azt meg kell kérdezni, hogy miért?

Ezen az egész helyzeten az amerikaiak nyernek, mi Európában veszítünk az oroszok pedig minimum nem veszítenek – ez kinek az érdeke akkor? – tette fel a kérdés a miniszterelnök.

Itt meghallgathatod a teljes interjút:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!