Orbán Viktor: “Még nem lőnek ránk, de közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges…”

Ha háború van a szomszédunkban, te sem érezheted magad biztonságban, a szabály ez – ezzel kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúját a lengyelországi incidens kapcsán.

A miniszterelnök szerint a sérülékenységet jól mutatja, ami Lengyelországban történt, két olyan ember halt meg, akinek semmi köze volt az orosz-ukrán háborúhoz. Béketárgyalás és a tűzszünet a megoldás, de – fűzte hozzá – az események távolabb kerülnek ettől.

A kormányfő szerint szerint ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket egyre erősebb lesz.

Tűzszünet, béketárgyalás – foglalta össze, mire van szükség. Az események azonban nem arra utalnak, hogy lennének érdemi béketárgyalások, pletykák vannak amerikai és orosz egyeztetésekről, de Orbán Viktor szerint ezek nem érdemiek.

Orbán Viktor szerint egyelőre még nem lőnek ránk, de közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk.

Egyre közelebb csúszik Európa a háborúhoz, és ez egyre veszélyesebb. Mint mondta, néha az az érzése, hogy az uniós döntéshozók nem tudtak holnap-holnaputánra tekinteni, hogy milyen következményei lesznek a szankcióknak.

A miniszterelnök kiemelte: a szankciós politika egy lépés a háború felé.

Mint mondta, ha valaki ily módon beavatkozik egy konfliktusba, akkor állást foglal az egyik háborúzó fél mellett, és lépést tesz a háború irányába. Februárban Európa még óvatosan viszonyult a háborúhoz, majd egyre több olyan intézkedést hoztak, amelyekkel részeivé váltak a konfliktusnak.

Említette, hogy ahhoz képest, hogy eleinte fegyverszállításról és energetikai szankciókról nem volt szó, ez mostanra megtörtént, és a szankciók újabb és újabb szinteket érnek el, lassan mi finanszírozzuk Ukrajna működését

Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat – tette hozzá.

Ha lesz kilencedik szankciós csomag, ott mentességet kell kapnunk, ezt el is kell érnünk, például az atomenergia körében – jelentette ki.

Itt meghallgathatod az interjút teljes egészében:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!