Orbán Viktor aláírta! A Kormány ismét kihirdeti a veszélyhelyzetet: mutatjuk, mikortól lép életbe

Orbán Viktor aláírta, a Kormány ismét kihirdeti a veszélyhelyzetet az Ukrajnában dúló háború miatt, méghozzá november 1-től.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, melyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, az alábbiakat tartalmazza:

“A Kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.”

Több kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben ezzel kapcsolatban, melyek egyrészt megszüntetik, másrészt az új alkotmányos kereteknek megfelelően 30 napra újra kihirdetik a háború miatt szükséges veszélyhelyzetet.

Emellett meghosszabbítják az október 31-ig hatályos veszélyhelyzeti rendeletek hatályát, így ezek továbbra is alkalmazhatóak maradnak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a közleményében azt írta:

Az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása már megteremtette azt a lehetőséget a kormány számára, hogy kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását – ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll.

Miután a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó háború továbbra is fennáll, a kormány a parlament elé terjeszti a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzethez kapcsolódó jogszabályok meghosszabbítását 180 nappal.

November 1-jén életbe lép hatályba az az alkotmánymódosítás is, amely a rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás és veszélyhelyzet helyett három különleges jogrendet határoz meg: a hadiállapotot, a szükségállapotot és veszélyhelyzetet.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!