Merkely Béla professzor elárulta, mikorra várja a járvány jelentős enyhülését

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora vasárnap a Hír TV-ben beszélt arról, hogy a járvány jelenleg az úgynevezett platófázisban van Magyarországon, amelyhez a novemberi korlátozó intézkedések bevezetése is nagyban hozzájárult.

A karácsonyi enyhítések kérdésében Merkely Béla azon a véleményen van, hogy ehhez a dologhoz komplexen kell állni, hiszen ennek van egy járványügyi és társadalmi megközelítése is. Mint orvos személy szerint azt támogatná, hogy tartsuk óvintézkedéseket, de tudjon a család együtt is lenni.

A professzor szerint, ha a hamarosan megérkező oltóanyagot sokan beadatják, akkor tavasszal jelentősen enyhülhet a vírushelyzet. „Az én véleményem szerint 60 százalékosnak kell lennie az átfertőzöttségnek, plusz a vakcináció által biztosított immunitásnak együttesen, hogy a járvány leálljon.

Én abban bízom, hogy erre márciusban már sor kerülhet, ez a legoptimistább. Elindul a vakcináció, nagyjából márciusra érünk oda, hogy ennek egyértelműen látható jele lesz” – mondta Merkely Béla.

Reméljük, hogy a nagy tekintélyű szakembernek igaza lesz, és tavasszal, ha nem is teljesen, de jelentősen fellélegezhetünk.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Kiemelt kép: MTI – Kovács Tamás)