Menekülésre szólították fel a lakosságot az ukránok: itt már az életükért futnak az emberek

Az ukrán hadsereg menekülésre szólította fel csütörtökön az orosz határ menti, északkeleti fekvésű Szumi megye lakóit a folytonos tüzérségi támadások miatt – adta hírül az MTI.

Mindenkit felszólítok, kérem meneküljenek, hogy megóvhassák saját életüket! – közölte Szerhij Najev ukrán altábornagy Telegram-oldalán.

Mint írta, a helyi hatóságok az emberek segítségére lesznek az evakuációban. Oroszország naponta rakétavetőkkel, tüzérséggel és siklóbombákkal támadja a térséget.

Szumi az északi műveleti térség legveszélyesebb szakasza – húzta alá az ukrán altábornagy.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében felszólította az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit, hogy a következő hat hónapon belül kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint az uniós csúcstalálkozón Zelenszkij azt mondta, hogy az elkövetkező hat hónap fontos lesz Európa számára, “történelmi időszak, az Ukrajna uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséhez”.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az értékek, a tartós béke, valamint az erős és szabad Európa elképzelhetetlen Ukrajna nélkül.

“Készen állunk a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Az Európai Bizottság ajánlásainak végrehajtásában elért előhaladásunkat értékelni kell” – fogalmazott Zelenszkij, majd hozzátette:

Ukrajna eltökélt szándéka, hogy teljes mértékben felkészüljön a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdésére. “Ennek érdekében mindent meg fogjuk tenni” – hangsúlyozta.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)