Kiderült, mikor érkezhet a kemény fagy és a havazás: ekkor rúgja be az ajtót a valódi tél

Az utóbbi években megszokottnál az előttünk álló tél hidegebb és csapadékosabb lesz – számol be róla a Blikk.

A lap Kovács Erik, a Klímapolitika Intézet kutatójának szavaira hivatkozva közli, hogy a télies hideg nagy valószínűséggel már novemberben betör.

A tél első fele az elmúlt években tapasztalt enyhe telekhez képest keményebb hideget hoz, a második fele azonban enyhébb lesz.

Mivel az  előrejelzéseket bonyolult modellek alapján készítik, még sok a kérdőjel: vannak valószínű és kevésbé valószínű forgatókönyvek.

A globális előrejelző modellek leginkább azt valószínűsítik, hogy a tél első fele hideg lesz, tehát még idén, 2022-ben lesznek keményebb fagyok.

Kétharmad eséllyel az látszik a modellekből, hogy havazás is lesz, egyharmad eséllyel pedig, hogy Szibéria felől száraz, hideg levegő érkezik.

A tél második fele, a jövő év első két hónapja egy csendes-óceáni hatás következtében enyhébbnek ígérkezik.

A modellek azt mutatják, hogy a december fél-másfél fokkal is hidegebb lehet a megszokottnál, több olyan nap is lesz, amikor a fagypont alatt alakul a csúcshőmérséklet.

Januárban és februárban ugyanakkor akár 2 °C-kal is melegebb lehet a sokéves átlagnál. A fagyok ezekben a hónapokban sokszor csak az éjszakára korlátozódhatnak.

Kérdés, hogy a modellek ezúttal milyen pontossággal jósolnak előre ilyen nagy távlatban.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!