Gulyás Gergely elárulta, miért kellett megszüntetni a benzinárSTOP-ot: “az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható…”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter volt az, aki kedden késő este bejelentette, a kormány eltörli az üzemanyagárSTOP-ot.

A miniszter szerint a brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos üzemanyagárat nem lehet az ország összes benzinkútján a magyar családoknak biztosítani.

Gulyás Gergely jelezte: a szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában.

A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását – tette hozzá.

Azt mondta: a Molt felkérte a kormány arra, hogy ha szükséges, akár a drágább, Brent olajból származó üzemanyagimport megszervezésével is biztosítsa az ország teljes körű üzemanyagellátását.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: azt sikerült kiharcolni Brüsszelben, hogy Magyarország az orosz olajat behozhatja, ugyanakkor az üzemanyagpiac ellátásához importra is szükség van.

Mivel az európai piac tíz százalékkal csökken az orosz olaj kiesésével, ez önmagában ellátásbiztonsági kérdést jelent.

Gulyás Gergely hozzátette: a gáz, az áram és a benzin árának emelkedése már korábban is megindult, de az, hogy ilyen tartós lett, egyértelműen az orosz agressziónak és az arra adott szankciós válaszoknak köszönhető.

Hangsúlyozta: az eddig bevezetett szankciók Európának iszonyatosan fájnak, és a korábban fennált versenyhelyzetet elbillentik a többi földrész javára.

Ezért várja annak a józan mérlegelését, hogy az uniós energetikai szankcióknak volt-e olyan haszna, ami miatt megéri fenntartani azokat.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI)