Gulyás Gergely elárulta, meddig maradnak érvényben az árSTOP-ok: itt a pontos dátum

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot.

Mindezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a szerdai Kormányinfón Budapesten.

Gulyás Gergely elmondta: a két termék esetében az üzletben, bevásárlóközpontban vagy csomagküldéssel folytatott kereskedelmi tevékenység esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb.

Ugyanakkor közölte: a piacokra nem vonatkozik a szabályozás. Azt is elárulta, hogy az árSTOP-ok a régi és az új termékekre vonatkozóan is egyelőre év végéig, tehát december 31-ig maradnak érvényben.

A miniszter jelezte: az intézkedéssel az infláció megfékezéséhez szeretnének hozzájárulni.

A kormány úgy döntött, extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre – jelentette be Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása mellett, aminek az egyik kulcsfontosságú eleme a rendszerhasználati díj.

A kormány úgy döntött, a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem – mondta.

Hozzátette: ezért extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, aminek az adókulcsa 2022-ben 13 százalék, 2023-ban pedig 10 százalék lesz.

Ezzel a költségvetés idén és jövőre is 40-40 milliárd forintra tesz szert – közölte a miniszter.

Neked mi a véleményed a kormány intézkedésiről? Írd meg kommentben, Facebook oldalunkon! 

(Forrás: részben MTI)