Gulyás Gergely: “A következő év nehéz lesz, a kormányváltás óta a legnehezebb, de…”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Lakitelek Népfőiskola rendezvényén kiemelte:

Az elmúlt évtizedek részben a rendszerváltozás és nagyon látványosan 2010 óta olyan fejlődést hoztak, amely egyrészt maradandó, másrészt hosszú évtizedeken keresztül biztosítja azt, hogy legyenek olyan szellemi központok, amelyekre a konzervatív, a hagyományokat fontosnak és értéknek tartó, illetve megőrizni akaró közösség a jövőjét is építeni tudja.

A miniszter hangsúlyozta: joggal és büszkén mondható el, hogy Magyarországon a Trianon óta eltelt bő évszázad legjobb időszaka a 2010-es kormányváltás és a pandémia kitörése közötti évtized volt, és ehhez tevékenyen járultak hozzá azok a szellemi központok is, amelyeknek az egyik legjobb példája a Lakitelek Népfőiskola.

A sikerhez persze kétségtelenül hozzájárult az a gazdasági fejlődés is, amit egy fegyelmezett költségvetési politika, egy gazdasági növekedésre koncentráló gazdaságpolitika hozott.

Ennek a hasznaira lehet a nehezebb években is támaszkodni – tette hozzá. Kiemelte: 2020 márciusától a koronavírus-járvány, majd az Ukrajnát ért orosz támadás miatt súlyos problémákkal kell szembenézni.

A miniszter szerint azok a döntések és intézkedések – különösen az energia területén kivetett szankciók -, amelyeket a háborúra válaszként Európa elfogadott, ahhoz járultak hozzá, hogy „a mindennapi életben Európa elszenvedője lett ennek a háborúnak”.

Azt mondta: a következő év nehéz lesz, valószínűleg a 2010-ben elkezdődött kormányzás óta a legnehezebb, de nem szabad feladni azokat a célokat, amelyek között kiemelt helyet foglal el a közösségek megerősítése, azoknak a kulturális és tudományos, a hagyományokat megőrző központoknak a működtetése, illetve fenntartása, mint amilyen a lakiteleki is.

Gulyás Gergely szerint Európa nyugati fele nincs már abban az állapotban, hogy olyan konzervatív fordulatot érjenek el, amely alapvetően változtat az európai politika irányvonalán, ezért hosszú távon arra kell berendezkedni, hogy „Magyarország kisebbségben lesz”.

Hangsúlyozta: „önmagában kisebbségben lenni egy országon belül baj, mert egy demokratikus országban ez a kormányzás lehetőségétől való elesést jelenti, de egy európai együttműködés keretében ezzel együtt lehet élni”.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a kisebbség meg tudjon maradni, és mindazokat az értékeket, amelyek miatt kisebbségbe került, képes legyen megőrizni.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: MTI)