Elhunyt a világhírű filmsztár, akinek még Hollywoodban is volt csillaga

Nevét szinte minden filmszerető ember jól ismerte szinte az egész világon. 95 éves korában elhunyt Gina Lollobrigida, minden idők legnagyobb olasz filmcsillaga, halálhírét a színésznő családja közölte a sajtó munkatársaival.

Gina Lollobrigidát, aki 1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, 19 évesen fedezték fel, és az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz színésznője és szexszimbóluma lett világszerte.

Az ötvenes évek első felében forgatta legsikeresebb filmjeit: egyebek mellett a Királylány a feleségem, Az éjszaka szépei, A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame című filmek sztárja volt.

A hetvenes években bejelentette visszavonulását, és a fotózásnak és szobrászatnak szentelte magát.

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoki fokozatával is kitüntették.

Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát – közölte az MTI.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter több mint fél évszázad olasz filmtörténetének főszereplőjeként méltatta Twitter-üzenetében, hozzátéve, hogy vonzereje örökre fennmarad.

Luigia Lollobrigida már fiatalon kitűnt társai közül szépségével, 1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, a Miss Italia versenyen harmadik lett.

Mario Costa filmrendező 1946-ban egy római utcán fordult meg utána, így került 19 évesen a film világába.

Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük.

(Forrás: MTI, kiemelt kép: Getty Iamges)