Csődvédelmet kért egy hazánkban is működő német áruházlánc! Az online megrendeléseket is érinti!

Figyelem! Csődvédelmet kért pénteken az egyik legnagyobb német divatáru-kereskedő, a Peek & Cloppenburg.

A leányvállalatai révén 15 európai országban 140 üzletet üzemeltető társaság – teljes nevén Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf – tájékoztatása szerint a fizetésképtelenség elkerülését szolgáló úgynevezett védőpajzs eljárás (Schutzschirmverfahren) megindítását kezdeményezték a düsseldorfi városi bíróságon, amely rögtön meg is adta az engedélyt.

Az így megnyílt mozgásteret arra használják, hogy a bíróság felügyelete mellett, és egy külső szanálási szakértő vezetésével átszervezzék a vállalatot.

Ez mindenekelőtt a nagyjából 800 embert foglalkoztató düsseldorfi központot és a cég online áruházát érinti, és állások megszüntetésével is jár.

A társaság a koronavírus-járvány alatt 30 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, ugyanakkor sok embert felvett adminisztratív munkakörbe, ami önmagában olyan veszteséget okozott, amelyet “nem lehet egykönnyen kigazdálkodni” – nyilatkozott a WirtschaftsWoche című német gazdasági hírmagazinnak Thomas Freude, a Peek & Cloppenburg (PC) ügyvezető igazgatója.

A nehézségeket tovább növelte, hogy a járvány utáni fellendülés “nem volt olyan erős, mint reméltük, így az előző üzleti év sem volt túlságosan sikeres” – fogalmazott a vállalatvezető, hozzátéve, hogy a boltjaikat felkereső vásárlók száma még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

Ráadásul sok ember takarékoskodásra kényszerül a magas infláció miatt, ás az általános drágulás révén erősödő “ártudatosság” miatt nemigen lehet áthárítani a költségek növekedéséből adódó plusz terheket a vásárlókra.

További gond a PC online áruházának nem megfelelő működése, a logisztikai költségeket és a marketingre fordított kiadásokat is jelentősen csökkenteni kell – fejtette ki Thomas Freude.

Kiemelte, hogy az átszervezés irányváltást is jelent, ami azt jelenti, hogy az online értékesítés helyett ismét elősorban az hagyományos üzletekre, boltokra összpontosítanak,
és ezen a területen nem terveznek a vállalat üzleti eredményeivel összefüggő leépítéseket, bezárásokat.

Az eljárás nem érinti a családi tulajdonban álló PC-hez tartozó leányvállalatok többségét, a csoporthoz tartozó külföldi cégeket sem.

A csoport nagyjából 15 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon két boltot üzemeltet.

(Kép: Getty Images)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: MTI)