Balog Zoltán elismerte: támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét! Videón a megdöbbentő részletek!

Balog Zoltán, az Orbán-kormány egykori minisztere, református püspök összehívta a református egyház espereseit, főgondokait kedd délelőttre, hogy beszámoljon a kegyelmi botrányról. A tanácskozás után videóüzenetet osztott meg.

A felvételen Balog püspök a K. Endre ügyben felmerült érintettségével kapcsolatban a következőket hangsúlyozta:

2016-ban, minisztersége alatt a bicskei gyermekotthon – főváros által korábban Bárczy István díjjal jutalmazott – igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, az akkori köztársasági elnök által aláírva.

Amikor gyanú merült fel az igazgató ellen, azonnal felfüggesztette, vizsgálatot rendelt el, és a büntetőeljárás végén börtönbe került. Vele ő személyesen soha nem találkozott, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be.

Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát nem ő nyújtotta be, és nem is terjesztette fel.

Balog Zoltán azt azonban elismerte, hogy Novák Katalin a kegyelmi kérvénnyel kapcsolatban az ő véleményét is kikérte.

“Az előzetes vélemények, és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon” – mondta Balog Zoltán K. Endréről, majd így folytatta:

“Tévedtem, és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kellett kérnem, attól bocsánatot kértem, és kérek.”

“Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam, ilyet Mádl Ferenc elnöksége óta hivatalból és lelkipásztorként többször megtettem, hanem mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott” – hangsúlyozta a püspök. Mindezt mélységesen sajnálja, és a reformátusoktól bocsánatot kér.

“De arról, hogy ennek milyen következménye legyen az egyházban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag az egyházi tisztségviselők” – közölte Balog.

Íme a teljes nyilatkozat:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!