Száraz ajkak? Pattanások? Korpásodás? Ezek a tünetek megmutatják, melyik vitamin hiányzik a szervezetedből:

Az egészséges arc élettel teli, pirosas, de nem túl piros, távol áll tőle a sápadtság, nincsenek rajta pattanások, és a bőr sem zsírosodik, vagy szárad ki túlságosan.

Ha valakinek ránézünk az arcára, egyből tudhatjuk, hogy egészséges, vagy sem. Ezek a jelek arra utalnak, hogy valamilyen vitaminban hiányt szenved a szervezetünk.

1.Stresszes, feszült arc: E-vitamin hiány

Csökkent termékenység, vérszegénység, központi idegrendszeri rendellenesség, retina károsodás-ezek jellemzőek az E-vitamin hiányra.

Nagyon ritkán az E-vitamin hiánya már újszülött korban jelentkezik, Chron-betegséget okoz, de más genetikai betegségekhez (pl. zsíranyagcsere zavar) is hozzájárulhat.

2.Száraz bőr: A-vitamin hiány

Az A-vitamin nem csak a látás, de a csontok, és a bőr egészségét is befolyásolja. Éppen ezért, ha A-vitamin hiányban szenvedünk, ez nagyon meglátszik a bőrünk állapotán is.

Szárazabb lesz, hámlani fog, és hajlamosabbak leszünk a különböző bőrbetegségekre. A kiszáradt nyálkahártya miatt csökken az immunrendszer védelme.

3.Korpásodás, viszkető bőr: B8-vitamin

Felelős a megfelelő anyagcseréért, a zsírok felszívódásáért, gondoskodik, a haj, és a bőr egészségéről.

Ha nagyon viszket a bőrünk, nem csak az arcunkon, hanem az egész testünkön, és korpásodni kezd a hajunk, akkor gyanakodhatunk arra, hogy B8-vitamin hiányunk van. Fogyasszunk több tojást!

4.Az ajkak kiszáradása

Ha az ajkaink állandóan ki vannak száradva, és sehogy sem tudjuk ajakír segítségével leküzdeni a problémát, akkor minden bizonnyal vas, cink, B3-, B2-, vagy B12-vitamin hiányunk van.

Ez a probléma leginkább a vegetáriánusokat, és fogyókúrázókat érinti. Az étrendünk legyen halban, csirkében, tojásban, kagylóban, aszalt paradicsomban, mogyoróban, és hüvelyesekben gazdag.

5.Pattanások, nem csak az arcon, hanem az egész testen

Esszenciális zsírsav, vagy A-, és D-vitamin hiányra utalhat. Csökkenteni kell a telített zsírokban, és transzzsírokban gazdag élelmiszerek fogyasztását.

Koncentráljunk arra, hogy egészségesebb táplálkozzunk, részesítsük előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, fogyasszunk halféléket, gombát, olajos magvakat.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja.com)