Prigozsin estére beveheti Moszkvát? Putyin őrjöng, az orosz parlament pánikol!

A Wagner-csoport úgy tűnik, hogy nem engedelmeskedik többé az orosz hadvezetésnek, és Moszkva ellen vonul.

Már Vlagyimir Putyin is bejelentette szombat délelőtti beszédében, hogy lázadás és katonai puccs történt.

Ha kíváncsi vagy rá, mi mindent árult el a rendkívüli helyzetről az orosz elnök, ide kattintva megtudhatod.

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya – állapította meg napi helyzetértékelésében a brit katonai hírszerzés is.

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztovban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.

Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése – áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében.

A szolgálat értesülése szerint “nagyon korlátozott” azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak.

A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben.

A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Forrás: részben MTI)