Kiderült, ki veszi át Novák Katalin helyét! Gondoltad volna, hogy ő lesz átmenetileg az utódja?

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény a következőképpen fogalmaz arról, hogy mi történik, ha az államfő lemond:

„A köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbizatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges.”

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök mandátuma ilyen esetben legkorábban a nyilatkozatot követő 15. napon szűnik meg.”

A törvény azt is szabályozza, mi történik akkor, „ha a köztársasági elnök megbizatása valamely okból idő előtt megszűnik.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja.”

Ez tehát azt jelenti, hogy az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László házelnök helyettesíti majd Novák Katalint.

Amíg azonban Kövér László a köztársasági elnök funkcióját tölti be, nem maradhat a Parlament elnöke.

„A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el” – olvasható a jogszabályban.

Kövér Lászlónak nem lesz ismeretlen terep, hiszen 2012-ben Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el a feladatot.

Az, hogy ki lesz a következő “állandó” köztársasági elnök, egyelőre még nem tudni.

Köztársasági elnöknek az Alaptörvény szerint bármely magyar állampolgár megválasztható, aki elmúlt harmincöt éves. Ahhoz azonban, hogy valakinek a neve felkerüljön a szavazólapra, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének ajánlására van szükség.

Azóta egyébként még Novák Katalin lemondásánál is nagyobb port kavart Varga Judit volt férjének, Magyar Péternek a posztja, amelyben az igazi felelősökről beszél. A bejegyzést ide kattintva nézheted meg.

Itt pedig láthatod Novák Katalin lemondását, íme a bejelentés, teljes hosszában:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!