Fontos változás! Januártól otthon hagyhatjuk a jogsit és a forgalmit, nem kell magunknál tartani! Íme a részletek:

Január elsejétől nem bírságolják a rendőrök azokat, akiknél nincs jogosítvány, vagy a forgalmi, tudta meg a Telex.

Eddig mérlegelési joguk volt a rendőröknek, hogy figyelmeztetik-e, vagy bírságolják-e azokat, akik nem tudják felmutatni az okmányokat.

A módosításra az informatikai fejlődés miatt kerülhet sor, hiszen a rendőrök által alkalmazott informatikai nyilvántartás már elég fejlett.

A rendőröknél lévő számítógépekből ugyanis néhány kattintás után kiderül, hogy körözik-e a sofőrt, vagy autót, vannak-e érvényes papírjaik, van-e az autón kötelező biztosítás.

Így a magyar jogosítvánnyal és magyar forgalmival rendelkező vezetőknek nem kell maguknál tartani a dokumentumokat.

“Fontos részlet, hogy a változás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles lesz magánál tartani annak okmányait, és ellenőrzéskor átadni.

Aki külföldi állampolgárként vezet magyar rendszámú járművet, szintén jobban teszi, ha továbbra sem hagyja otthon a jogosítványát.

A helyzet változatlan lesz külföldön: magyar autósként továbbra is magunknál kell tartanunk az okmányainkat, és a Magyarországon regisztrált jármű nemzetközi kötelező biztosítási igazolását” – írja a Telex.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!