Figyelmeztetik a lakosságot: már Európában is megjelent a vérzéses lázat terjesztő, veszélyes kullancs, ezt kell tudni róla

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja egy internetes oldal segítségével próbálják feltérképezni a Hyalomma kullancsok terjedését.

Az ökológusok a kullancsfigyelo.hu weboldalra beérkező lakossági információk segítségével monitorozzák az Európában is egyre gyakrabban előforduló, emberre veszélyes faj hazai jelenlétét – közölte az MTI.

Az EKLH közleményében olvasható, hogy a klímaváltozás az élőlények vándorlását elindította, ennek egyik következménye a Hyalomma kullancsok megjelenése. Találtak már ilyen fajt Csehországban, Németországban és Svédországban is.

Ezek, az eredetileg Magyarországtól délebbre őshonos kullancsok többféle veszélyes kórokozót képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

Az Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz komoly gondokat okoz a kullancs eredeti élőhelyén, ahol esetenként fertőzési gócpontok is kialakulhatnak. A betegség ezeken a területeken jelentős egészségügyi kihívást jelent, mivel kiemelkedően magas, nagyjából 30 százalékos halálozási aránnyal jár.

A közlemény szerint a Hyalommák a hazánkban élő kullancsokhoz hasonlóan vérszívás útján táplálkoznak. Eredeti élőhelyükön, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén, gyakran tömegesen élősködnek lovon, szarvasmarhán, de előfordulnak kisebb testű állatokon, valamint az emberen is.

A vérzéses láz az emberek körében a vírussal fertőzött állatok feldolgozása, fogyasztása során, illetve fertőzött vérrel érintkezés útján terjed.

Az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri a lakosságtól, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg és amennyiben Hyalomma egyedet találnak, jelezzék azt a kutatóknak. A Hyalommák jellemzőikben eltérnek a Magyarországon megszokott kullancsoktól: nagyobb a testméretük, valamint sávozott lábuk van.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: MTI)