Klasszikus krumplinudli: alig kell hozzá valami, felnőtt és gyerek egyaránt rajong érte

Lepd meg a családod ezzel a finom étellel, hidd el hatalmas sikere lesz:

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1-1,5 dkg só,
  • 10 dkg zsír,
  • 12 dkg finom zsemlemorzsa.

Elkészítés

A tésztához lisztes burgonyát használunk. A burgonyát héjában megfőzzük, a főzésnél vigyázzunk, fel ne repedjen, ezért amikor a burgonya puhuláshoz közeledik, a víz nagy részét leszűrjük róla, az edény alján kb. egy ujjnyit hagyva, ennek a gőzében puhuljon meg teljesen a burgonya. Legideálisabb, ha a burgonyát párolóbetétes edényben puhítjuk meg. Egy jó nagy edényben mérsékelt tűzre lefedve vizet teszünk fel.

A megfőtt burgonyát megtisztítjuk és forrón egy tálba vagy gyúródeszkára átnyomjuk a burgonyanyomón. Kissé megsózzuk, a só nagyrésze a tészta kifőzéséhez szükséges, a liszttel könnyedén összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, a tésztát is lisztezve, kis-ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 3 cm széles szalagokat vágunk le, melyeket 5 mm szélességű metéltre darabolunk.

A metélteket tenyerünk alsó részével a lisztes deszkán megsodorjuk. A megsodrott tésztát kifőzésig lisztezett deszkán helyezzük el egy rétegben. A megforrósított zsírban a morzsát állandó keveréssel világosra pirítjuk. A forrásban levő vizet megsózzuk, és a kisodort tésztát tányérra szedve, állandó keveréssel belefőzzük. Erős tűzön forraljuk, a víz felszínére emelkedő metéltet szűrőkanállal kiszedjük, lecsurgatjuk, a forró, kissé megsózott morzsára dobjuk, pár pillanat múlva óvatosan, rázással összekeverjük.

Ha a tésztát nem egyszerre főzzük ki, a megpirított morzsát a lábasból vegyük egy tányérra, és a kifőzött tésztával részletekben keverjük össze, így gyorsabban és egyenletesebben eloszthatjuk.

A burgonyametéltet hagymásan is készíthetjük. Ekkor a zsírban egy fej finomra vágott hagymát egész halványra pirítunk, egy kis kávéskanál paprikát oldunk a hagymás zsírban és a kifőzött, lecsurgatott tésztát a hagymás zsírba keverjük. Cukros mákkal leszórva is készíthetjük.

Arra vigyázzunk, hogy a tésztaszűrőbe szedett lecsurgatott tésztát ne azonnal rázzuk; a puha tészta összenyomódik, elveszti az alakját. 1-2 perc múlva rugalmassá válik, ekkor keverjük össze az ízesítő anyaggal. A pirított morzsával ízesített burgonyametélthez gyümölcsízt, porcukrot is adhatunk.

Oszd meg, hogy mások is elkészíthessék! 

(Forrás: ketkes)